За крадците, чораджиите и обикновенните тъпанари


Снощи за пореден (30’ти) път ми откраднаха емблемата на мерцедеса. За да не си помисли някой,че се хваля с кола, казвам че колата е 15 годишна. Самото гепене на емблемата не е нещо супер важно и дори съм свикнал вече на такива вандализми. По едно време си купувах по три четири емблеми едновременно, за да си имам резерва, когато ми ги гепнат 🙂

Тези дни Майк Рам писа в неговия блог, как семейството му е станало жертва на тъпа кражба и реших и аз да постна малко разсъждения, относно гепенето в България.

Да минем на въпроса. Гепачите в България са три групи и започвам с първата.

Крадци– Тези пичове не си поплюват и затова в пресата ги наричат често бизнесмени, ‘щото са тафнали много кинти и журналистите нямат мотивация да ги наричат с истински имена. Вече двадесет години наблюдаваме действията на крадците и сме свидетели на тоталното окрадване на всичко, което си струва в България. Наблюдаваме и псуваме. От Европа наблюдават, но не псуват, ама ни спират кранчето. Тези играчи, често са с протекции от високо ниво, даже и понякога са политици, завършили тъпа специалност в селски университет и решили с чест да управляват народа, но забравили да се отърват от смотания си манталитет на тъпанари. Толкова за тях. Не са много, но затова пък гепят яко и с хъс.

Чораджии – Почти няма нашенец, който да не е ставал жертва на чораджиите, но напоследък те чорят повече от апартаментите и колите на крадците, ‘щото от обикновенния българин вече нама к’во да се гепи. Една немалка прослойка от нашето население, които поддържат по-висок стандарт с кражби на чуждо имущество. В последно време броят им намаля, защото забягнаха към Испания, където прославят името на нашата Родина, пък и няма какво да се гепи от обикновенния българин, както вече казах. Пак са си много в България.

Тъпанари – Огромна част от българското население, възпитавано от родителите си в злоба, завист и неуважение към чуждото имущество. Те са царете на далаверата. Взимат всичко от там, където го намерят, без значение дали е ценно и дали им трябва. Не обичат да плащат за никакви вещи или материали. Щом нещо им потрябва и не могат да го получат срещу шише ракия, те просто го тафят от некой друг балък. Един шофьор на такси, когото познавах, крадеше баластра в тенекии от сирене на всеки свой курс, за да си покрие дворчето на село. Винаги когато минеше покрай Семинарията (където имаше куп с баластра), слизаше и пълнеше две тенекии. Не знам колко общо баластра е гепнал, но доста време се трудеше. Друга голяма част тъпанари дойдоха от село и в една огромна върволица напълниха центъра на столицата, претарашвайки де що има мазе и таван. Крадят всичко, което видят, но най-вече метал.  Ако си си оставил старата пералня машина в мазето, тези тъпанари я влачеха на гръб незнам-си-колко-си километра, че да си я ползват или продадът. Голем удар, а ?  Явно е по-добре така, отколкото да бачкаш ниско квалифициран труд. Кофтито е, че много българи не са квалифицирани и предпочитат да краднат, вместо да бачкат. Други тъпанари ходят на работа, но пак гепят де що видят. Понякога това е портфейл или телефон на колега, понякога е продукция, която произвеждат или продават в мястото, където работят. Дори да не им трябва, пак гепят 🙂 Един такъв тъпанар работеше в Своге във фабриката за шоколад. Както се казва- крадеше и с гъза си. Сухо мляко, бисквити, масло-всичко що имаше в завода се влачеше дома. Не че яде сладко, ама нали е далавера. Тъпанари за жалост в България има много, ама страшно много.

Ето това е положението сънародници. Излиза, че по-голямата част от населението краде, гепи, чори или далавери. Останалите се опитват да пишат за позитивното, да казват добри думи за добри хора и да сформират н’екво мижаво гражданско общество, обаче са малко и срещат неразбиране в голяма част от сънародниците.

Сега отивам да си купя нова емблема за Мерцедеса, защото резервните са ми свършили.

10 Responses to За крадците, чораджиите и обикновенните тъпанари

  1. Тъжна история. Наистина се чудя как можем да бъдем добри и позитивни в такова време и в такава среда.

    • Макс says:

      Майк, не само че можем, но и трябва. Иначе ще се превърнем и ние в тъпанари и всякаква надежда за България ще изчезне.

  2. Ива says:

    много силно! браво!
    с твое разрешение да го пре-постна?

    • Макс says:

      Хехе, Благодаря за коментара 🙂 Статиите ги пиша на един дъх, без да му мисля много и е приятно, когато някой ги оцени 🙂

  3. Ива says:

    pak zapoviadai, no samo sus silna statia 😉

    PS. sorry, che na latinicia, ama neshto se bugna kirilicata 😦

  4. Мая says:

    Макс, класификацията ти е много точна. А това, че успяваш да останеш позитивен и след подобни тъпанарски набези като да ти свият емблемата на колата е причина да се радвам, че те познавам и да се опитвам и аз да гледам позитивно на нещата и да не тровя душата си с омраза заради греховете на другите.

  5. Макс says:

    Мая, винаги, когато човек стане жертва на някакво престъпление, започва да трови душата си. Важното е обаче да си останеш човек. Иначе и аз си мечтая някой път да видя човек, който ми чупи емблемата на колата. Тогава ще е весело 🙂 Ти също си човек с главно Ч и гледаш позитивно на нещата 🙂

  6. Маркуча says:

    Оле-мале, тия чорбаджии последните сто и кусур години не излизат от устата на хората. Преди малко прочетох това, тамън по темата 🙂

  7. ALLCAPONE says:

    emi kato si tapanar si kopuvai emblemi axaxaxaxax

Leave a comment