За братовчедите, другите от родата и шуробаджанащината


Дразни ли ви братовчедщината ?

Забелязали ли сте, че често не се замисляме за близките ни хора, а просто всичко казано от тях, считаме за чиста монета и сме сигурни, че са добри във всичко, само защото са ни близки ? Никога не сме се вглеждали в тяхната работа и никога не се питаме, дали наистина са добри в това, което вършат.

Вече живеем в голямото село и всички наши съселяни от предишното ни село са се превърнали от отколешни врагове, в близки хора, с които заедно ще прегазим всички местни, които незнайно защо мразим още преди да сме ги видели. Нема лошо.

Пример 1:

Геле от Сусурлево веднъж е лепил плочки в кочината на лелинчо си. Ние преди му завиждахме на Геле, щото неговата коза даваше  годишно с триста грама мляко повече от наш’та, обаче сега той ни е приятел и съюзник срещу тъпите парчета от големия град. Дотук нищо лошо, щото ние с Геле сме си от деца заедно. Изненадата идва, когато горещо препоръчваме Геле на колега, който за да спести кинти си търси плочкаджия сред приятелите. Земи тоя Геле тогава. Гелето е пиянде, освен че не е плочкаджия. Та както всички се сещате, колегата остава недоволен от Геле и съответно от вас. Сега от кой ще искате кинти назаем, като свърши дребната заплата ?

Пример 2:

Щастието ви се усмихва и след като сте работили, като офис администратор три години, изведнъж ставате бизнесмен, със свой малък стартъп и започвате борбата с конкуренцията, пък и с кофтите условия в любимата ни България. Естествено за служители в новата фирма наемате само роднини и лично познати от предишното село. Проверени хора, пък и по-евтинко ви излизат. Наемате и Геле, щот е ваш човек, пък и нема по-добър, като стане дума за доене на коза. За офис администратор.  Обаче роднините и съселяните нещо не бачкат, като хората. Геле посреща клиентите поркан и само за лепене на плочки говори, пък вие продавате компютри. Стрина ви Вуна пък завижда на Геле, заради това, че общува с клиенти и говори по телефона, а тя горката се занимава с кофти деловодителска работа. На шурата брат’чеда уж беше голем компютърджия у Сусурлево, пък сега се оказва, че не може един комп да асемблира. Обаче зълвата е най-гадна от всички. Тя е финансов директор и вие я подозирате, че гепи яко. То това си е и самата истина де. Постепенно атмосферата в офиса се помрачава от завист и недоволство, пък междувременно Геле е успял да не залепи плочките у един- двама от и без това малкото ви клиенти и те вече естествено не са ви клиенти. Кризата идва и фалитът е неизбежен. Затваряте кепенците и разгонвате родата да се оправя сама. Пък те ви намразват още повече от преди. Не можете да плащате и лизинга за новата “Дачия”.

Повече примери няма да давам, защото е безмислено. Това, че сме израстнали заедно с Геле не значи автоматично, че е добър в лепенето на плочки, щото много се фука, пък и кочината на лелинчо все пак….

Айде със здраве  и мислете повече, защото понякога от най-обикновено недомислие нещата могат много да загрубеят 🙂 🙂

5 Responses to За братовчедите, другите от родата и шуробаджанащината

 1. хахах е ма това шуробаджанащита по целия свят го има хахаха 🙂 ай дай сега една ракия хаххаа баджанак 😉

 2. radislav says:

  Право думаш, братчед, но да знаеш, че Гелето много ти се обиди.

  Каза, че вече няма да ти лЕпи плочки 🙂

 3. Maya says:

  Нищо не разбирате от плочки, не можел добре да ги лепи. А питахте ли прасето на лелинчо да видите, че е доволно 🙂

 4. Snagles says:

  Това братле е дивата и щастлива истина, формираща се в СОФИЯ ‘подчертававам’. В другите големи градове преселението не е чак такова каквото се случва в София. Или по скоро бай селянин се насочва към някой голям град, и защото заема мястото на жител на града, та жителя на града се изнася в София, където гетото е голямо и по лесно можеш да се впишеш в обстановката. Е да му е..а майката аз, като съм от София на село ли требва да отида, че децата ми няма в коя градина да отидат щото господин ПЕРНИЧАНИНА си е записал детето в софийска градина, защото няма как да дойде на строителния обект след 9 часа и да си остави детето на градина в Перник.

 5. Наистина шуробаджанащината я има навсякъде, просто при нас е на макс… това е проблема!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: