Бате Владо-фризьора


По една инициатива на Майк Рам (Добра дума за добри хора), пиша тук за бате Владо, който е фризьор в родната ми махала.  Бате Владо е фризьор от петдесет и няколко години и за това време е събрал огромна клиентела, благодарение на професионализм и приятни обноски. Влезнеш ли в салона му получаваш усещане за спокойствие, заради сигурността, че ще получиш перфектна прическа без да следиш какво се случва през цялото време. Този човек години наред комуникира с различни хора и може да води разговори на всякакви теми, но не това кара клиентите да си говорят с него. Причината е проста: Бате Владо наистина се интересува как се чувстваш. Всички сме свикнали да отговаряме машинално, когато ни попитат “Как си ?”, но когато бате Владо те попита, ти просто споделяш, защото чувстваш, че той искренно се интересува от твоето благополучие. Ако не си на кеф той просто казва нещо успокояващо и те оставя сам с мислите ти. Естествено той не се оплаква от нищо, макар и седемдесет и нещо годишен.

Ако се наложи да изчакате друг клиент преди вас, защото сте отишли без предварително заявен час (като мен), незабавно ще получите няколко вестника за четене и предложение за кафе, пък може даже да ви почерпи и от неговите цигари. Виждал съм клиент да си заръчва от домашната ракийка на бате Владо, с която той много се гордее.

Салонът е обзаведен уютно, а “инструментите” са модерни, което контрастира с възрастта на бате Владо и колежката му, работеща с него от тридесет години. Макар и работещ със старомоден бръснач, този човек ще ти предложи последния “писък” от маските за коса и всякакви други помади, помагащи за комфорта на вашата коса и самочувствие, а дори може да извади от шкафчето и одеколон “Каро” за хардлайнерите сред неговите клиенти.

Та така за бате Владо. Готин човек е. Професионалист, който на всичко отгоре е и добър човек. Пожелавам му много здраве и дълголетие.

Благодаря, бате Владо.

13 Responses to Бате Владо-фризьора

 1. Да е жив и здрав бате Владо! Чудесна история, Макси!

  • Макс says:

   Аз ти благодаря за инициативата. Харесва ми да се показват хубавите неща в живота ни, защото напоследък сме облъчени от негативизъм.

 2. Мая says:

  Много е приятно да се четат добри думи за добри хора!
  Да е жив и здрав бате Владо и ти Макс, за да пишеш за него :). Усмихнат ден желая на теб и на читателите ти!

 3. radislav says:

  Готино. А и “Каро”-то си е класика 🙂

 4. вили says:

  Прекрасно е, че от една статия се получава такава добра инициатива! Важно е да обръщаме внимание на доброто и хубавото в ежедневието. За останалото се грижат вестници, новини, политици….
  Хубав ден и от мен! 😀

 5. Макс says:

  Благодаря ви за хубавите думи. Вярвам, че трябва да се отчитат добрите дела. Миналата година една фирма ми направи добро впечатление и писах за нея тук в блога. Естествено усмихнах денят на всички служители на фирмата, което пък усмихна и моят ден 🙂
  https://maximkirilov.wordpress.com/2009/10/19

 6. Прекалено често оставяме на личните проблеми да ни се намесват в работата, което се отразява на общуването ни с другите хора. Опитвам се да влизам в положението на хората, които не ме облсужват качествено и не пропускам да благодаря на тези, които са ме накарали да се чувствам специален клиент!

  • Макс says:

   Еми то в това е разковничето 🙂 Станали сме много негативни и затова и някои обръщат внимание на позитивното. При положение, че всички само се усмихваме, никой няма да го споменава. Според мен позицията Ви, относно влизането в положение е много правилна, но има и хора, които просто са си зли. Даже не са малко. Личните проблеми наистина ни влияят силно и не всеки може да се абстрахира, за да не му личи, но все пак ако си добър човек, това се вижда отдалече 🙂

 7. Графът says:

  Историята за бате Владо е толкова приятна и добра, защото всъщност е обикновена, за един обикновен нормален човек.
  Не сме станали негативни, Макс, мъчат се с всички сили да ни направят!
  Озлобеният човек по-лесно се „води”.

  Майк, жив и здрав за Добра дума за добри хора!

  • Макс says:

   Успяха Графе да ни направят, но не всички 🙂 Тук в София 90% от хората не си харесват работата и са вечно намръщени, сякаш клиентите са им задължени с нещо. Това се забелязва и при хората със собствен бизнес дори. Някак си на улицата не обръщаме толкова внимание на негативизма у хората, но щом съдбата ни събере, веднага личи неприязънта, която напоследък българите изпитват един към друг. По тази причина и писанията ни по “Добра дума за добри хора”, са за съвсем обикновени хора, които обаче не са загубили доброто в себе си 🙂

 8. Маркуча says:

  По мои смътни спомени “Каро” май беше крем за бръснене. От одеколоните — само “Тройной” 🙂 Къде му е бръснарницата на тоз бай Владо, ще взема да му стана клиент, така като чета.

 9. Макс says:

  “Тройной” е класика. Поркахме го в казармата 🙂 Салонът е на “Искър” и “Бачо Киро”. Ако ти е близко и си фен, мога да те заведа 🙂

 10. Абе според мен човека си е бръснар, което на мен ми звучи някакси по-достойно :)))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: