Световен ден за безопасен интернет


9 Февруари е световният ден за безопасен Интернет и ще бъде отбелязан в над 60 страни по света. Начинанието е похвално, защото светът трябва да бъде запознаван постоянно с опасностите, които ги дебнат.

Интернет е едно чудесно място, но за жалост крие големи опасности за ползвателите и не визирам само кибер-престъпленията. С комерсиализацията на компютрите все повече хора прекарват много време онлайн и се сблъскват с всякакъв вид информация, която се смята за достоверна, само защото е публикувана. Реално няма никакъв контрол, кой какво публикува и вредната информация заплашва да придобие особенно големи размери. Нарастването на популярността на социалните мрежи и сайтовете за ъплоадване на видео и снимки също крие опасност, защото веднъж качени, записите остават дълго време и могат да компрометират някой в бъдеще. Има пресни случаи, в които хора са изнудвани да вършат определени неща под заплаха, че ще бъдат качени уличаващи ги записи в Интернет. Тези записи могат да станат много популярни, защото са супер удобни за преглед по всяко време, от всяко място и от всеки. Представете си бъдещият ви работодател след търсене за вас, да попадне на нещо правено през младежки период и под влияние на алкохол 🙂 За жалост децата пак са най-потърпевши в дадения случай и ниската компетентност на родителите пречи те да бъдат предупредени.

Ползите от Интернет са огромни, но за съжаление той крие и много опасности, и затова трябва да сме подготвени и да пазим нашите деца, които в чести случаи имат по-голяма подготовка в новите технологии от нас, но за жалост не знаят как да се пазят.

6 Responses to Световен ден за безопасен интернет

 1. Не виждам как може да се контролира информацията в интернет, трябва да разчиташ на собствения си нюх и да не взимаш нищо за чиста монета. ‘Изнудването’ с интернет вече е често срещано – един приятел го бяха излъгали в една бензиностанция, беше сипал за 20 гас, а изкара 30 км :), и ти да си и ти ще си бесен. Съответно колонката при отчитан показа всичко на шест, обаче с една заплаха с онлайн компрометиране набързо му възстановиха сумата.

  • Макс says:

   Ами да. Не може да се контролира и в това е цялата красота на Интернет
   И не бива да се контролира:) Просто хората не са добри и наистина трябва да се внимава, както и вие посочвате.
   Децата са най-уязвими, защото не са опитни и ние възрастните трябва да ги учим, обаче много често в България родителите нищо не разбират и не могат да помагат на децата 🙂 Параграф 22. Та затова трябва да подсещаме родителите от времена време. Първоначално блогът ми беше замислен с тази цел, но после нещо се отплеснах и стана обикновен дневник 🙂

 2. seo says:

  Безопасен интернет няма да съществува никога. Най-слабото и най-силното място на нета е в информацията. Направо изпадаш в див ужас ако случайно нямаш интернет или нещо подобна. За мен информацията е вид пристрастяване

  • Макс says:

   Хахаа 🙂 Не си единствен, да знаеш 🙂 Те вече хората измислят методи да се отървеш от нета, че иначе лошо 🙂 Не знам годините ти, но преди да измислят браузването, ние по-старичките сърфирахме из Интернет по 2-3 дни без да ставаме от компа. После аз станах админ и вече нямаше толкова време 🙂

 3. dako90 says:

  Такова нещо, като безопастност в интернет няма според мен. Много “хакери” се навъдиха и човек може да се предпази само с необходимите знания.

 4. Макс says:

  Ми то в това е и идеята 🙂 Хората да имат тези необходими знания, за да се предпазват.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: