Интернет и децата. Как да ги пазим?


Актуално в новините тези дни е да се коментира опасността на вредното съдържание в интернет и как да опазим децата ни от влиянието му. Изговориха се много приказки. Изписаха се много коментари, но дали всичко, което трябва да знаем е казано? Акцентираше се, че родителите трябва тайно да надникват в монитора, когато детето се забавлява в Интернет. Не изключвам този метод по принцип, но дали всички имаме свободното време да го правим постоянно и дали децата ни няма да се почувстват следени и да се затворят в себе си? Като компютърен специалист знам, че е трудно да се следи съдържанието в Интернет, но все пак родителите трябва да са образовани, за да могат да защитят децата си.

За начало бих казал, че браузърите (най-често Интернет Експлорър и Мозила Файърфокс), съдържат в себе си инструменти за ограничаване на посещаемостта на вредни сайтове и pop-up съдържание. Тези инструменти не са трудни за конфигуриране, а вършат чудесна работа.

Напоследък се появява доста софтуер на трети производители, който свободно се изтегля и инсталира.

Последно, но не като важност е превенцията. Родители, споделяйте с децата си и ги информирайте, за да бъдат подготвени, че Интернет е едно много полезно място, но същевременно може да бъде и опасно.

Това беше първият ми пост и с него искам да поздравя всички, които ще го прочетат, както и да ги помоля да бъдат съпричастни към защитата на българските деца.

Максим

Advertisements

2 Responses to Интернет и децата. Как да ги пазим?

 1. Boshnakova says:

  Макси,
  добре дошъл в света на блогърите.
  Благодарна съм, че те има, за да мога да предпаза моите деца от лошото в интернет, като им оставям радостта от хубавото.
  Благодаря ти и ти пожелавам много посетители в блога.
  Успех!

 2. Графът says:

  Достойно начало!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: